Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
info
Analysis
Indonesia consists out of 17.500 islands. With 255 million inhabitants it‘s the fourth densely populated state in the world. The decentral geographical structure and the moist climate make it difficult to ensure healthy living conditions for many Indonesians. Malnutrition, inadequate child care and non-functioning water and sanitation supply structures form major health issues.
During the excursion we visited three different geographical situations: rural, sub-urban and urban. Considering the fact that almost half the population live in remote areas without any health supply structures at all, we chose to design our building on the Island Pulau Abang, which is situated south of Batam. We estimated that establishing a decentral health supply structure in regions where it is needed the most would have the most significant impact on the health condition of the country. Oasis is a design proposal for one of many small clinics which are to be placed on strategic locations within Indonesias archipelagos, surrounding and communicating with larger health establishments in urban areas. The resulting network improves the exchange of digital patient data and organizes the physical transport of patients according to the individual necessity in the best way possible.

 

Concept
The major challenge for the design was to integrate the clinic into the existing village structure. By means of a clinics program and building nature, we identified the risk of the clinic to be considered as something alien by the village communty. This could result in a fear of the user to visit the clinic and therefore avoid health checkups of any kind. The design urges to break the stigma of a hospital as a place for the sick and translate it into a welcoming and open place for the community.
Its construction has to be simple. By using common materials and integrating vernacular techniques the design aims to make a bridge between the familiar and the required standards for a clean and sterile procedure environment.
Another problem in remote areas is the lack of educated staff. The user flows of both, patients and staff, have to be practicable and intuitive. Functional overlays in the program minimize the number of people required to run the clinic.

 

Design
Oasis is located next the villages mosque. Its position pushes back into the mountain and is linked to both, the main road to the islands peer and the busy and frequently visited central place. This generates two entrances: a quick access for emergency in the back and a public and welcoming entrance in the front. The place in front of the clinic towards the main village place provides fields where healthy food can be cultivated.
The clinic is split up into three different health divisions: The intensive health care department comes with an x-ray procedure room, delivery room and a small accomodation for infectious patients. The disease prevention provides two counselling rooms and a pharmacy. In the health promotion sector children and village members can learn about a healthy lifestyle and cook food together. These departments compose around two green patios which offer high quality waiting areas for patients and relatives. The lose layout of the departments allows the people of the island to pass through and connect to the small mountains paths.
Analysis
Indonesia consists out of 17.500 islands. With 255 million inhabitants it‘s the fourth densely populated state in the world. The decentral geographical structure and the moist climate make it difficult to ensure healthy living conditions for many Indonesians. Malnutrition, inadequate child care and non-functioning water and sanitation supply structures form major health issues.
During the excursion we visited three different geographical situations: rural, sub-urban and urban. Considering the fact that almost half the population live in remote areas without any health supply structures at all, we chose to design our building on the Island Pulau Abang, which is situated south of Batam. We estimated that establishing a decentral health supply structure in regions where it is needed the most would have the most significant impact on the health condition of the country. Oasis is a design proposal for one of many small clinics which are to be placed on strategic locations within Indonesias archipelagos, surrounding and communicating with larger health establishments in urban areas. The resulting network improves the exchange of digital patient data and organizes the physical transport of patients according to the individual necessity in the best way possible.
Concept
The major challenge for the design was to integrate the clinic into the existing village structure. By means of a clinics program and building nature, we identified the risk of the clinic to be considered as something alien by the village communty. This could result in a fear of the user to visit the clinic and therefore avoid health checkups of any kind. The design urges to break the stigma of a hospital as a place for the sick and translate it into a welcoming and open place for the community.
Its construction has to be simple. By using common materials and integrating vernacular techniques the design aims to make a bridge between the familiar and the required standards for a clean and sterile procedure environment.
Another problem in remote areas is the lack of educated staff. The user flows of both, patients and staff, have to be practicable and intuitive. Functional overlays in the program minimize the number of people required to run the clinic.
Design
Oasis is located next the villages mosque. Its position pushes back into the mountain and is linked to both, the main road to the islands peer and the busy and frequently visited central place. This generates two entrances: a quick access for emergency in the back and a public and welcoming entrance in the front. The place in front of the clinic towards the main village place provides fields where healthy food can be cultivated.
The clinic is split up into three different health divisions: The intensive health care department comes with an x-ray procedure room, delivery room and a small accomodation for infectious patients. The disease prevention provides two counselling rooms and a pharmacy. In the health promotion sector children and village members can learn about a healthy lifestyle and cook food together. These departments compose around two green patios which offer high quality waiting areas for patients and relatives. The lose layout of the departments allows the people of the island to pass through and connect to the small mountains paths.
Wrangelstr.52
10997 Berlin
mail@siebeneck.berlin